Franciacorta

De Franciacorta is een heuvelachtige en zeer welvarende streek in de Noord-Italiaanse regio Lombardije. Franciacorta is bekend vanwege zijn harmonieuze, golvende heuvellandschap en (sinds de vroege jaren ’70) de productie van mousserende wijnen volgens de ‘méthode traditionelle’ onder de herkomstbenaming Franciacorta DOCG.

De méthode traditionnelle wordt gebruikt om champagne of andere mousserende wijnen te maken. Ze heeft tot doel een gisting van wijn in de fles te laten plaatsvinden, waardoor deze mousserend wordt. Wanneer de proto-mousserende wijn op fles wordt getrokken, voegt men een mengsel toe van in wijn opgeloste rietsuiker, eventueel citroenzuur en wat extra gist (liqueur de tirage).

Tijdens de tweede gisting, de prise de mousse, kan de druk in de fles oplopen tot 5 à 6 bar. Dit proces vindt plaats in zeer koele kelders, waarbij de fles horizontaal “sur lattes” in de kelder wordt gelegd gedurende de wettelijk voorgeschreven 60 dagen. De flessen worden met de hals naar beneden opgelegd. Gedurende deze tijd worden ze regelmatig een slag gedraaid, met de hand of machinaal (remuage). Dit zorgt ervoor dat het bezinksel van de tweede gisting in de hals van de fles zakt. Om dit bezinksel te verwijderen bevriest men de hals om vervolgens de tijdelijke afsluiting te verwijderen (dégorgement).

Hierna wordt de fles terug aangevuld met wijn en afhankelijk van de gewenste zoetheid van de mousserende wijn, voor een tweede keer voorzien van een bepaalde hoeveelheid mousserende wijn opgeloste suiker.

Daarna wordt de definitieve kurk op de fles geplaatst en wordt de mousserende wijn opnieuw opgelegd. Tijdens deze laatste opleggingsperiode wordt er gecontroleerd of er geen derde (onvewenste) gisting optreedt. 

Naast mousserende wijn worden er zowel rode als witte wijnen met de naam “Curtafranca” geproduceerd.

Ontdek ons aanbod uit Franciacorta